Wijk bij Duurstede, 20 maart 2018. Diverse politieke partijen lieten in de Verkiezingskrant van 14 maart stiekem de windmolenplannen weg! Om meer stemmen binnen te halen? Weglaten is ook NEPNIEUWS voor de Wijkse burgers! Legt u de politieke programma's in ‘t Groentje en de Wijkse Courant van 7 en 14 maart, de laatste met de Verkiezingskrant, eens naast elkaar: GroenLinks, SP, PCG en ook WijkNu, zeggen op 14 maart niets (meer) over windmolens. VVD, CDA en PvdA zeggen wel NEE! tegen windmolens op land.

En waarom moet Wijk al in 2030 klimaat- en energieneutraal zijn? Voor de Utrechtse Heuvelrug is dat 2035, en voor Houten zelfs 2040. Dat biedt meer tijd voor verdere ontwikkeling van kernfusie en waterstof, en dat gaat sneller dan we denken. (Hoewel men ons anders wil doen laten geloven, want er zijn veel actoren met andere - vooral financiële - belangen in de energiesector.) Ontwikkelingen kunnen soms heel snel gaan: wie had 22 jaar geleden nou kunnen denken dat we nu met een smartphone rondlopen en veel van onze inkopen via internet doen? En dat George Orwells boek ‘1984’, met ‘big brother is watching you’, al lang realiteit is in een hoop landen?

En wist u al dat er in Houten bij de Goyerbrug 3 megagrote windturbines komen, maar nu van 210 m! hoog, 2 x de Dom? Als die straks ook op Wijks grondgebied zouden komen (het advies van Ecofys van 2016 heeft het zelfs over tenminste 13 windmolens) verpesten die niet alleen het landschap, maar vooral het leefklimaat van inwoners. En dat is helemaal een ramp waar niemand op zit te wachten!

‘Elke stem telt bij verkiezingen, ook van onze jongeren’ zegt de burgemeester van Wijk bij Duurstede. Maar wat nog meer telt, is de behoefte dat alle politieke partijen nu eens open, eerlijk en tijdig communiceren, en oog hebben voor de belangen van burgers, ook als is dat een minderheid. Dat is pas echte democratie, en daar schort het nog steeds aan (recent voorbeeld is de Zuidwijksoap).

Door sommigen wordt ‘naming and shaming’al in de praktijk gebracht. Laten we hopen dat het nooit tot een ‘#burgermisleidingwijktoo’ hoeft te komen. Maar het is wel de hoogste tijd voor een cultuuromslag voor meer vertrouwen in de Wijkse politiek. Dan krijgen we misschien de overtreffende trap van ‘WijkNuNogLeuker’: ‘WijkOpZijnLeukst’!

D. v.d. Berg, mede namens een aantal andere bezorgde Wijkenaren.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha